Verzorgingsadvies

Eén van mijn belangrijkste doelstellingen is niet alleen om prachtige planten aan te bieden, maar ook om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen in jouw huis. Als plantenliefhebber begrijp ik hoe belangrijk het is om je planten de juiste zorg te geven. Ik sta klaar om je vragen te beantwoorden en je te helpen je planten gezond en gelukkig te houden.

Hier lees je hoe je jouw nieuwe plant de beste zorg kunt bieden na aankomst, zodat deze een gezonde doorstart krijgt. Daarnaast zijn er diverse onderwerpen en algemene informatie over de verzorging en door te experimenteren kun je leren hoe je voor elke plant de juiste kennis te verzamelt om ze optimaal te laten groeien.

Hopelijk helpt het je om met vertrouwen aan de slag te gaan

Staat jouw vraag er niet tussen of heb je een specifieke vraag? Stuur me gerust een bericht, ik help je graag!

Specifieke informatie

Informatie over jouw aankoop.

 

Verzorging bij aankomst

Wanneer je nieuwe aanwinst arriveert, heeft hij tijd nodig om bij te komen en te acclimatiseren. Het is normaal dat het blad wat slap hangt of dat de plant zelfs een blad verliest. Geen zorgen—met de juiste zorg herstelt hij vanzelf.

 

Enkele aandachtspunten:

  • Geef hem een vaste plek en verplaats hem voorlopig niet.
  • Geen water direct na aankomst—wacht minstens een dag voordat je eventueel een klein beetje water geeft.
  • Laat hem in het originele substraat om extra stress door verpotten te voorkomen.
  • Heb geduld: zodra er een nieuw blad verschijnt, is dat een teken dat je plant goed groeit.

Volg deze verzorgingstips zorgvuldig op om je nieuwe stekje een gezonde doorstart te geven. Zo kun je er langdurig van genieten!

 

Komen de stekjes/planten inclusief pot?

Er word gebruik gemaakt van verschillende soorten cupjes en plantenpotjes voor de stekjes. De stekjes beginnen vaak in de cupjes en worden later, zodra ze sterker zijn, overgezet in potjes met drainagegaten.

Bij aankoop wordt het stekje geleverd, inclusief het bijbehorende substraat en potje waarin het staat zodat hij zo min mogelijk stress ervaart tijdens het transport.

 

Kan ik een stek/plant vooruit bestellen/reserveren?

Elke plant en stekje bij Cell’s Oasis groeit op zijn eigen tempo en wordt pas beschikbaar zodra het sterk genoeg is om te verhuizen. Omdat ik werk met een persoonlijke selectie en geen massakweek, is het niet mogelijk om vooruit te bestellen of te reserveren. Zo krijgt elke plant de beste start, en weet je zeker dat je een gezond en goed ontwikkeld exemplaar ontvangt. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe beschikbaarheid? Stuur me gerust een bericht!

Hoe weet ik hoe groot het stekje/plant is?

Bij elke stek of plant wordt de potmaat vermeld. Dat geeft een eerste indicatie, maar zegt weinig over de hoogte—een plantje in een 6 cm pot kan zowel laag als hoog zijn. Daarom maak ik vaak meerdere foto's, waarbij er altijd minstens één is met mijn hand erbij voor schaal.

Met deze informatie kun je een goede inschatting maken van het formaat van de plant.

Ontvang ik het exacte stekje van de foto?

Ja! 😁

Algemene Informatie:

Verzorgingsadvies & product informatie.

 

Substraat

Ik maak gebruik van verschillende substraten, afhankelijk van het type plant en de omstandigheden waarin ze zich het best ontwikkelen. De voorkeur gaat uit naar Lechuza Pon en Spagnummos, maar sommige planten groeien ook in een luchtige aroidmix van perliet, boomschors, wormenmest en fijne kokos. Recent staan sommige planten zelfs op een combinatie van Spagnummos en hydrokorrels.

Lechuza Pon bestaat uit hoogwaardig zeoliet, puimsteen en lava en is een substraat dat speciaal is ontwikkeld voor het kweken van kamerplanten. De speciale samenstelling biedt een stabiele pH-waarde en fungeert als reservoir voor water en voedingsstoffen, die naar behoefte en individueel weer aan de planten worden afgegeven. Door de mix van mineralen en materialen zorgt dit voor uitstekende drainage, luchtcirculatie en wortelventilatie. Dit maakt het ideaal voor planten die gevoelig zijn voor wortelrot, zoals veel tropische kamerplanten. Lechuza Pon voor kamerplanten is voorbemest gedurende 6 tot 8 maanden en is te koop bij o.a. Hornbach.

Spagnummos is gedroogd mos afkomstig van het veenmos dat groeit in moerassen. Het wordt vaak gebruikt als substraat voor het kweken van planten, vooral voor soorten die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Het kan veel water vasthouden, wat het ideaal maakt voor planten die graag in een vochtigere omgeving staan en het zorgt voor een goede luchtcirculatie rondom de wortels, wat voorkomt dat ze gaan rotten. Spagnummos heeft van nature antimicrobiële eigenschappen, wat helpt om wortelrot en schimmels te voorkomen. Let er wel op dat sphagnum geen voedingsstoffen voor je planten bevat, dus je zult zelf de benodigde voeding moeten toevoegen en de grote kwaliteit van het mos is dat het de voedingsstoffen optimaal opslaat en zeer langzaam terug afgeeft.

Spagnummos is te koop bij o.a. Bol.com en Amazon.

Plantenvoeding

Waarom is plantenvoeding belangrijk?
In een ideale situatie haalt een plant zijn voeding uit de grond waarin hij groeit. Maar in potten is de voedingswaarde van het gebruikte substraat vaak beperkt, waardoor planten niet voldoende voedingsstoffen uit de omgeving kunnen halen. Dit maakt het noodzakelijk om plantenvoeding toe te voegen zodat de plant in staat is om zich goed te ontwikkelen.

Planten hebben een breed scala aan voedingsstoffen nodig, maar de drie belangrijkste elementen die essentieel zijn voor hun ontwikkeling worden aangeduid met de N-P-K-verhouding. Deze letters staan voor de drie primaire voedingsstoffen:

N (Stikstof)
Stikstof is cruciaal voor de algemene groei van de plant, vooral voor de ontwikkeling van bladeren en stelen. Het stimuleert de fotosynthese, wat de plant helpt om energie te produceren. Stikstoftekorten leiden vaak tot gele bladeren en een trage groei, terwijl een teveel aan stikstof kan leiden tot overmatige bladgroei ten koste van de wortels of bloemen.

P (Fosfor)
Fosfor speelt een belangrijke rol in de energieproductie binnen de plant, wat essentieel is voor de wortelontwikkeling, bloei en vruchtvorming. Het helpt ook bij de vorming van DNA, zaden en bloemen. Een fosfortekort kan leiden tot zwakke wortels, trage groei en verminderde bloei of vruchtzetting.

K (Kalium)
Kalium helpt de plant om water en voedingsstoffen efficiënter op te nemen. Het ondersteunt de algehele gezondheid van de plant, verhoogt de weerstand tegen ziekten, verbetert de wortelgroei en bevordert de bloei. Kaliumtekorten kunnen leiden tot verwelking, bruine randen aan de bladeren en een verminderde weerstand tegen stress.

Hoe gebruik je plantenvoeding?
De juiste balans tussen stikstof, fosfor en kalium is afhankelijk van het type plant en de groeifase. Voor jonge, snelgroeiende planten is een voeding met meer stikstof vaak gewenst, terwijl bloeiende of fruitdragende planten baat hebben bij een hogere fosfor- en kaliumconcentratie. Het is belangrijk om altijd de aanwijzingen op de verpakking te volgen om overbemesting te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor de plant.

Samenvattend, plantenvoeding met een goede N-P-K-verhouding zorgt ervoor dat je planten de essentiële elementen krijgen die ze nodig hebben om sterk en gezond te groeien.

 

De plantenvoeding die ik gebruik is Liquid Gold Leaf.

Liquid Gold Leaf is een plantenvoeding met alle essentiele voedingsstoffen voor je kamerplant. Deze plantenvoeding is een vloeibare fertiliser voor binnenplanten en bevat alle essentiele nutrienten. In Liquid Gold Leaf zit oplosbaar calcium, waardoor planten gezonder zullen groeien. Alle ingredienten in LGL zijn biorationeel en de NPK ratio is 9-5-16.

 

Additieventoevoeging op plantenvoeding

Silica (ook wel siliciumdioxide genoemd) is een mineraal dat in kleine hoeveelheden voordelen kan bieden voor de gezondheid en groei van planten. Het wordt vaak toegevoegd aan plantenvoeding, maar het komt ook van nature voor in veel grondsoorten. Er zijn verschillende redenen waarom silica goed is voor planten:

1.Versterking van de celwanden. Silica helpt bij het versterken van de celwanden van planten, wat de algehele structuur van de plant verbetert. Dit zorgt ervoor dat de plant sterker en robuuster is, waardoor hij beter bestand is tegen externe stressfactoren.

2.Verbeterde weerstand tegen ziektes. Silica helpt de plant ook om beter bestand te zijn tegen ziektes en schimmelinfecties. Het versterkt de natuurlijke afweermechanismen van de plant en maakt het moeilijker voor schadelijke micro-organismen om zich te hechten aan de plant.

3.Verbeterde wortelontwikkeling. Silica kan de wortelstructuur verbeteren, wat resulteert in een betere opname van water en voedingsstoffen. Sterkere wortels helpen de plant om dieper in de bodem te groeien, wat de toegang tot voedingsstoffen en water vergroot.

4.Betere fotosynthese. Silica kan de efficiëntie van fotosynthese verbeteren, omdat het helpt bij het reguleren van de opname van water. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende vocht heeft om fotosynthese effectief uit te voeren, wat cruciaal is voor gezonde groei.

5.Verhoogde weerstand tegen abiotic stress. Silica helpt planten beter om te gaan met abiotic stress, zoals droogte of extreme temperaturen. Het versterkt de plant tegen de negatieve effecten van deze stressfactoren en helpt bij het behouden van een gezonde groei onder moeilijke omstandigheden.

6.Betere transport van voedingstoffen. Silica bevordert ook het transport van voedingsstoffen door de plant, wat bijdraagt aan een efficiënter gebruik van de voedingsstoffen die beschikbaar zijn. Dit kan leiden tot een snellere en gezondere groei.

Conclusie: Silica is geen essentiële voedingsstof voor planten, maar het heeft wel tal van voordelen die de algehele gezondheid en groei kunnen bevorderen, vooral voor planten die gevoelig zijn voor stress of ziekten. Het toevoegen van silica aan je plantenvoeding kan helpen om de plant sterker, veerkrachtiger en gezonder te maken, wat uiteindelijk resulteert in een betere algehele ontwikkeling.

De silica die hier word toegevoegd is van Plagron - Silic Rock.

NPK-meststof: 1,5-0-1,7

SiO2 (Siliciumdioxide): 1,0%

Watergift

Het is belangrijk om de waterbehoefte van elke plant goed te begrijpen. Afhankelijk van het substraat en de omgeving volgen hier enkele basistips:

Grondmix: Controleer regelmatig en geef water wanneer de bovenste laag droog aanvoelt. Persoonlijk voel ik ook de grond dieper in de pot, vooral omdat sommige soorten gevoeliger zijn voor wortelrot. Deze planten moeten in licht vochtige grond blijven, maar niet te nat.

Lechuza Pon: Zorg ervoor dat het onderste deel in een laagje water staat zodat de steentje vocht naar boven kunnen absorberen en vul dit 1 à 2 keer per week bij.

Spagnum mos: Zorg ervoor dat het mos vochtig blijft.

Hoe vaak je precies water moet geven, verschilt niet alleen per plant, maar ook afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in zijn omgeving.

Teveel water zorgt dat het blad gaat hangen en/of zachte plekken in het blad creëren. Wees niet te gul met water, liever te weinig dan teveel. 

De plant laten uitdrogen en dan pas water geven raad ik af. Onregelmatig water geven kan wortelrot veroorzaken.

Licht behoefte & Groeilicht

Elke plant heeft licht nodig, de ene wat meer dan de andere. Dit merk je snel genoeg als een plant deels in het licht staat en het schaduwdeel zich richting het licht begint te strekken. Een ander herkenbaar teken is wanneer planten die normaal rechtop groeien, beginnen te hangen. Let er echter op dat hangen ook andere oorzaken kan hebben. Te veel licht kan ook schadelijk zijn. Sommige bladeren verbranden, krullen zich op of draaien juist weg van de lichtbron.

Een deel van de planten in mijn atelier staan in open ruimte waar zij ook daglicht ontvangen. Dit word ondersteunt door groeilicht bij donkere- of korte winterdagen. De andere planten staan in diverse kweekkassen waar zij onder verschillende groeilichten staan. 

Ik gebruik momenteel de volgende verlichting:

Led groeilicht T5 full spectrum 3500k. Gekocht in mijn beginners periode maar nog zeer tevreden mee. Past in een fabrikor met 3 etages. 

Arcadia Jungle Dawn 290mm 15 watt. Ideaal voor een fabrikor zonder schappen. Hierin staan bijvoorbeeld planten die wat langer worden en een hoge luchtvochtigheid nodig hebben.

Sunblaster led groeilicht 24w 90cm 6400k. Deze hangen in de open ruimte van mijn atelier.

Temperatuur & Luchtvochtigheid

Temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol in de gezondheid en groei van je planten. De meeste tropische planten voelen zich het best bij een constante temperatuur tussen de 18 en 25°C en een hoge luchtvochtigheid van 60% of meer.  In de kassen zijn deze getallen stabiel te houden. Buiten de kan kan erg schommelen door temperaturen van buiten.

 

Droge lucht, bijvoorbeeld door verwarming in de winter, kan leiden tot bruine randen of een vertraagde groei. Een luchtbevochtiger, schaaltjes met water of regelmatig sproeien kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Door hier aandacht aan te besteden, creëer je een omgeving waarin je planten optimaal kunnen groeien en hun mooiste bladeren ontwikkelen."

Ongedierte bestrijding

Planten gaan vaak hand in hand met insecten. Sommige zijn nuttig, zoals springstaartjes die helpen bij het opruimen, terwijl andere schade kunnen veroorzaken.

Let dus goed op voor ongedierte zoals wolluis, spint en trips. Regelmatige controle met een scherp oog helpt je om problemen vroegtijdig te herkennen.

Als je last hebt van ongedierte, is het belangrijk snel actie te ondernemen, zodat je planten niet verder besmet raken of belemmerd worden in hun groei.

Er zijn verschillende methoden om ongedierte te bestrijden. Zelf geef ik de voorkeur aan biologische bestrijding, waarbij je nuttige insecten inzet tegen de schadelijke.

Biogroei/Rootsum biedt alles wat je nodig hebt en kunnen je adviseren over deze aanpak.

 

Zelf aan de slag:

Het opkweken gebeurt door middel van stekken of het oogsten van knolletjes, afhankelijk van de plantensoort.

Met deze werkwijze krijgt elk stekje de beste start voordat het beschikbaar komt. Natuurlijk is deze informatie ook handig voor iedereen die zelf wil experimenteren of beginnen met het vermeerderen van planten. Hopelijk helpt het je om met vertrouwen aan de slag te gaan!

De moederplanten

De planten staan hier in een open ruimte en in kassen die speciaal voor hen zijn ingericht. De temperatuur en luchtvochtigheid worden constant gehouden, zodat ze optimaal kunnen gedijen. Daarnaast wordt kunstmatige verlichting gebruikt om de beste groeiomstandigheden te creëren.

Voor de moederplanten gebruik ik verschillende substraten, afhankelijk van het type plant en waarin ze zich het best ontwikkelen. De meeste doen het hier goed in Lechuza Pon of Sphagnummos, terwijl sommige juist beter groeien in een luchtige aroidmix van perliet, fijne boomschors, wormenmest en fijne kokos.

Daarnaast ben ik begonnen met experimenteren met een combinatie van sphagnum mos op hydrokorrels in een laagje water, in transparante potten zonder gaten aan de onderkant. Het is een nieuwe en spannende benadering, die weer volop ruimte biedt om van te leren en de groei te observeren.

Door veel te experimenteren en te leren van mijn fouten, heb ik voor elke plant de juiste kennis opgedaan om ze optimaal te laten groeien.

Natuurlijk deel ik mijn kennis en ervaring graag. Deze informatie dient als leidraad, maar biedt geen garantie op succes.

Knolletjes

Na het oogsten worden de knolletjes zorgvuldig opgewekt door ze in sphagnum mos te plaatsen. Het is van groot belang dat ze in een afgesloten, warme ruimte met een hoge luchtvochtigheid bewaard worden, zodat ze optimaal kunnen groeien.

Toch is het essentieel om af en toe te luchten om schimmelvorming of rot te voorkomen. Een kleine ventilator in een kas is een uitstekende manier om dit te doen, zodat de lucht niet te stil blijft staan.

Zodra de knolletjes beginnen uit te groeien tot stekjes, worden ze overgezet in iets grotere potjes met sphagnum mos. Hier krijgen ze de tijd om verder te ontwikkelen, totdat ze de kracht hebben om als jonge planten door te groeien. Op dat moment kunnen ze evetueel worden overgeplaatst naar een ander gewenst substraat dat beter past bij hun verdere groei.

 

Stekken

Het stekken word gedaan bij onder andere de Syngonium. Daarbij knip ik tussen de 2 nodes. Deze stekjes worden aanvankelijk in water geplaatst, waar ze de tijd krijgen om wortels te vormen. Zodra de stek een goed stel wortels heeft en het liefst minimaal twee gezonde bladeren, wordt deze voorzichtig overgezet in sphagnum mos. Naarmate de stek zich verder ontwikkelt tot een jonge plant, kan hij worden overgeplant naar een substraat naar keuze, dat beter aansluit bij zijn groei en behoeften.

 

⚠️ Let op! ⚠️

Mijn informatie en adviezen dienen als een leidraad, maar bieden geen garantie op succes. Geen enkele plant en omgeving is immers hetzelfde. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de gegeven informatie en adviezen.